Foredrag om den russiske kirke ved Christian Gottlieb i Rytterskolen

Rytterskolen, Østergade 1, 3660 Stenløse
Christian Gottlieb

Foredrag om den Russisk-ortodokse Kirke
Ved Christian Gottlieb, sognepræst, dr.theol.

Kirken er opstanden! Den Russisk-ortodokse Kirkes tilbagevenden til det russiske samfund – og rolle i Ukraine

Selv om Ruslands krig i Ukraine med god grund har fyldt meget siden invasionen i februar 2022, handler Rusland og den russiske kirke dog også om meget andet og mere. Ikke mindst handler den russiske kirkes nyeste historie om, hvordan den siden Sovjetunionens sammenbrud i slutningen af 1991 med bemærkelsesværdig kraft er vendt tilbage som en markant og indflydelsesrig spiller i dagens Rusland. En spiller med umisforståelige ambitioner om at præge det russiske samfund i ortodoks retning efter syv årtier med det militant ateistiske sovjetregime, som forsøgte at skabe det totalt sekulære, a-religiøse samfund. Det lykkedes som bekendt ikke, men spørgsmålet om, hvad der kommer i stedet, har længe stået åbent og uafklaret, om end de senere år har tegnet nogle tendenser. I særdeleshed har kirkens rolle i forbindelse med Ruslands invasion i Ukraine afsløret nogle ganske problematiske træk.

På baggrund af nogle historiske iagttagelser om Ruslands kirkelige historie vil foredraget fokusere på den Russisk-ortodokse Kirkes aktuelle situation, herunder dens holdning til konflikten i Ukraine, som også har en vigtig kirkelig dimension.